Aanhelen houten vloer: laat je vloer mooi doorlopen in je serre of uitbouw

Je hebt een prachtige uitbouw laten bouwen of serre gemaakt. Of je bent van plan om een nieuwe keuken te kopen met een andere indeling. Maar wat nu met de vloer? Hoe zorg je voor een mooie overgang tussen de bestaande en de nieuwe houten vloer? Je wilt natuurlijk het liefst dat je mooie houten vloer doorloopt zonder een zichtbare overgang tussen de oude en nieuwe situatie. Dat kan! Dit doen we door het aanhelen van je houten vloer oftewel het doorleggen van de houten vloer.

Stuk muur verwijderd, waterschade of je open haard weggehaald?

Soms gaat het om een hele nieuwe ruimte die aan moet sluiten op de huidige vloer, maar het kan ook zijn dat je alleen een stuk muur hebt verwijderd, de open haard is weggehaald of je hebt waterschade. Ook dan is het mogelijk om de vloer zo aan te helen dat je er niets meer van ziet. Het is dan niet nodig om de hele vloer te vervangen. Nu is het natuurlijk belangrijk dat de nieuwe planken van dezelfde houtsoort zijn, in dezelfde breedte en dikte. Ook houden we rekening met de legrichting. Zeker bij de meest voorkomende houten vloeren zoals eiken en beuken is het aanhelen heel goed te doen.

Het aanhelen van de houten vloer kan op twee manieren: aanleggen of uit- / intanden 

Aanhelen

Aanhelen

Bij het aanleggen van een houten vloer wordt de vloer aangeheeld in de breedte. Hiermee bedoelen we de lange kant van de planken.

Uit- en intanden

Uit- en intanden

Als je het hebt over uit- en intanden dan worden de nieuwe planken tegen de korte kanten van de planken gelegd. Bij het aanhelen van je houten vloer gaan we eerst oude plankdelen verwijderen of inzagen zodat de nieuwe houten planken goed kunnen aansluiten op de huidige vloer. Zo zorg je ervoor dat ook de nieuwe planken verspringen.

Schuren- en oliën na aanhelen houten vloer

Na het aanhelen wordt de hele vloer geschuurd en geolied of gelakt

Nadat de houten delen zijn aangeheeld op de lange of korte kant van de planken dan is het natuurlijk belangrijk dat je geen overgang meer ziet. Daarom schuren en lakken of oliën we de hele vloer nadat de nieuwe planken zijn gelegd. Zo is er vrijwel geen verschil meer zichtbaar tussen de oude en het nieuwe deel van je vloer. Het aanhelen van je houten vloer is specialistisch werk en we adviseren je dan ook om dit door een professional te laten doen.

Laat het aanhelen van je houten vloer door
een professional doen

Dijk & Waard Hout & PVC vloeren heeft ruime ervaring in het leggen, aanhelen en repareren van houten vloeren. De eerste vraag die we stellen bij het aanhelen van de vloer is welke houten vloer er nu ligt. We gaan dan op zoek naar de juiste vloersoort die past bij de huidige vloer zodat deze mooi aansluit. We komen daarom altijd eerst bij je thuis om de vloer te bekijken en te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Ben je benieuwd naar mogelijkheden voor het aanhelen of herstellen van jouw houten vloer? Neem contact met ons op!