De temperatuur daalt en de vloerverwarming gaat weer aan. Volg het opstartprotocol voor je houten vloer!
Het is herfst! Heerlijk genieten van al die prachtige kleuren buiten en de gezelligheid binnen. Kaarsjes gaan aan, de kachel brandt en we kruipen weer onder een warm dekentje op de bank. Maar let op! Als je de vloerverwarming afgelopen zomer uit hebt gehad en nu weer aanzet houd je dan aan het opstartprotocol. Dit protocol zorgt ervoor dat je vloer stap voor stap wordt opgewarmd en voorkomt schade zoals scheuren of loslaten van de vloer. In dit blog vertel ik je meer over dit protocol.
Voorkom schade aan je houten vloer met het opstartprotocol
Door het opstartprotocol te volgen ga je geleidelijk de temperatuur van de vloerverwarming verhogen. Als je dit op een controleerde manier doet kan je houten vloer weer langzaam wennen aan de warmte en kan deze zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Zo voorkom je schade aan de vloer. Een houten vloer is een natuurproduct en is gevoelig voor veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Bij hoge wisselingen is de kans op scheurtjes of kromtrekken groot.
Hoe werkt het opstartprotocol?
- Start met lage temperatuur van 20 graden. Deze temperatuur hou je gedurende twee dagen constant.
- Verhoog de temperatuur met kleine stappen met maximaal 5 graden per dag. Let op! Iedere vloer is anders. Tijdens het opstookprotocol heb je de maximale temperatuur dekvloer gemeten, ga hier niet overheen.
- Hou de temperatuur een paar dagen stabiel wanneer de maximale temperatuur is bereikt.
- Breng de verwarming geleidelijk terug naar een normaal gebruiksniveau.
Temperatuur én luchtvochtigheid hebben invloed op je
houten vloer
Terwijl de verwarming aanstaat, sluiten we de ramen om de kou buiten te houden en juist dit zorgt ervoor dat de lucht in de woning droger wordt. Dit gebeurt vooral in nieuwere huizen die goed geïsoleerd zijn, omdat daar minder frisse lucht binnenkomt. Dus niet alleen het rustig opbouwen van de temperatuur van de vloerverwarming, maar ook de luchtvochtigheid in de ruimte is belangrijk voor het behoud van je houten vloer én natuurlijk voor de juiste leefomgeving.
“Door aandacht te schenken aan zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid, maak je jouw houten vloer weerbaar tegen de effecten van de winter”
Zet in de herfst je luchtbevochtiger al aan om droge lucht te voorkomen. Een luchtvochtigheid van 40% tot 60% is ideaal voor houten vloeren. Je kunt regelmatig de luchtvochtigheid meten met een hygrometer, zodat je weet wanneer je de bevochtiger moet inschakelen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie is in je woning. Dit kan door deuren open te zetten of door kort te luchten wanneer dat mogelijk is. Dit helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren en zorgt ervoor dat er genoeg vocht in de lucht blijft.
Meer weten over vloerverwarming en houten vloeren?
Wil je een nieuwe vloer, houten vloer of PVC vloer, en ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor vloerverwarming? Wij hebben een breed assortiment aan hoogwaardige houten vloeren en PVC vloeren die passen bij iedere stijl en budget. Daarnaast helpen wij je graag met de vloerverwarming. Ons deskundige team staat voor je klaar om je te adviseren. Bezoek onze showroom, of neem een kijkje op onze website voor inspiratie en aanbiedingen. Maak van jouw huis een thuis met een vloer die zorgt voor eenvoud, warmte en rust!