Eiken Duo Plank Kantoorpand - Dijk en Waard

parket op vloerverwarming

Rendement

parket en vloerverwarming

Hout is een natuurproduct en CO2 neutraal

Vloerverwarming geeft warmte af. Deze warmte wordt door het parket doorgegeven. Dit heet warmteafgifte. Vol verlijmd parket biedt maximale en gelijkmatige warmteafgifte. Het hout neemt de warmte op en geeft deze geleidelijk weer af waardoor de vloer altijd behaaglijk aanvoelt.

Door de thermostaat permanent op 20-21 °C in te stellen voorkom je dat de vloer teveel afkoelt. Het ‘s morgens weer opwarmen van een huis kost meer energie dan het instellen van een constante temperatuur.

Door veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid zal hout gaan reageren. De houtsoorten die het minst reageren op deze veranderingen, de meest stabiele houtsoorten, zijn het geschiktst om op vloerverwarming te leggen.

Rendement vloerverwarming

Parket heeft invloed op de warmte die de vloerverwarming kan afgeven. Deze weerstand, ook wel warmteweerstand of Rc-waarde, genoemd wordt uitgedrukt in een aantal m²K/W. Elk materiaal en ook elke houtsoort heeft zijn eigen Rc-waarde. Een lage weerstand geeft een kortere en een hogere weerstand een langere opwarmtijd. Wij adviseren om niet alleen naar de Rc-waarde te kijken maar vooral naar wat je mooi vindt en daarnaast naar je wooncomfort.

Wil je advies over het rendement van parket en vloerverwarming neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Comfort vloerverwarming met Parket

Sommige materialen met een lage Rc-waarde koelen heel snel af waardoor de vloer, na het afslaan van de thermostaat, direct koud aanvoelt. Een houten parketvloer houdt de warmte veel langer vast en geeft daardoor meer comfort.

Tabel rendement Vloerverwarming en Parket

De Rc-waarden in de tabel zijn richtwaarden, gebaseerd op een houtvochtgehalte van 9%. Daarbij geldt dat hout uit verschillende groeigebieden afwijkingen op deze waarden kunnen geven. Als de warmteweerstand zuiver bepaald moet worden kun je uit de  houtpartij een mix samen te stellen en deze onafhankelijk laten meten.

Aan deze tabel kunnen derhalve geen rechten ontleend worden.

Rendement en Rc-waarden

Parketvloeren geschikt voor vloerverwarming

Verlijmde parketvloeren

Dit zijn ideale vloeren om te gebruiken met alle soorten vloerverwarming. Deze parketvloeren worden rechtstreeks verlijmd op de bestaande ondervloer, meestal is dit een zand/cement of anhydriet ondervloer, of een renovatievloer met vloerverwarming. Vast verlijmde parketvloeren zijn er in meerdere vormen. De twee bekendste zijn traditioneel parket (het zogenaamde ‘tapis’ en ‘bourgogne’) en tweelaags/meerlaags parket dat is opgebouwd uit een toplaag van massief hout, verlijmd op een multipex onderplaat. 

Traditioneel Parket

Traditioneel parket wordt door een parketlegger in twee lagen op de ondervloer aangebracht. De eerste laag is een mozaïek eiken onderlaag. Daarna komt de toplaag naar keuze. Traditioneel parket wordt standaard in twee diktes geleverd, Tapis 6 mm en Bourgogne 9 mm dik. Met tapis kunnen de mooiste patronen worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een visgraat,- blokpaneel,- Hongaarse punt,- of een Versailles patroon. Bourgogne wordt meestal gebruikt in de vorm van landhuisdelen of als een bredere visgraat (advies: niet breder dan 14 cm). Na het verlijmen en spijkeren van bovenaf wordt de parketvloer geschuurd en afgewerkt. Voor strak geschuurd werk, maar ook verouderd en gekleurd, in olie of lak, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.

MultiPlank, 2-laags, DuoPlank

De parketvloer is reeds opgebouwd in twee lagen en kan daardoor direct verlijmd worden op de ondervloer met vloerverwarming. De ondervloer moet wel goed vlak zijn, eventueel is egaliseren noodzakelijk. Deze vloeren zijn door hun minimale dikte (en dus lage weerstand) zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Meerlaags parket kan, net als tapis, in meerdere patronen worden gelegd. De meest voorkomende patronen zijn stroken, visgraat, Hongaarse punt en brede delen (maximaal tot 22,5 cm).

Parketvloeren minder geschikt voor vloerverwarming.

Zwevende vloeren

Bij zwevend gelegde vloeren worden alleen de tong-en groef verlijmd of hebben een klik-verbinding. Onder dit type parketvloer (vaak een lamelparket of meerlaags parket) ligt een tussenvloer om loopgeluid te verminderen.

Deze ‘zwevende’ constructie, in combinatie met een licht isolerende tussenlaag, is minder geschikt om op vloerverwarming te leggen, omdat het rendement te laag is. Kies je er wel voor om zwevend te leggen kies dan in elk geval voor een geschikte (warmte doorlatende) tussenvloer zoals heatfoil.

Massieve planken

De dikte van 20-22 mm van deze massieve planken zorgt voor een groot rendementsverlies. (meer dan 0,13 [m²K/W])  Door deze te hoge warmteweerstand zijn massieve planken niet geschikt om op vloerverwarming te leggen.

Wij adviseren een maximale dikte van 16 mm voor parket te hanteren bij installatie op vloerverwarming.

Voor meer informatie, zie vloerverwarmingenparket.nl : Consumenten informatie — Parket en vloerverwarming

Advies? Neem contact op via telefoonnummer: 072  572 0021 of per
e-mail: info@dijkenwaardhoutenvloeren.nl

Parket en vloerverwarming