Vloerverwarming houten Parket - Dijk en Waard

Dijk en Waard houten vloeren Heerhugowaard

Hout en vloerverwarming

parket en vloerverwarming

Hout is duurzaam

Nieuwbouwhuizen worden standaard opgeleverd met vloerverwarming

(vaak in combinatie met een warmte-win-installatie en ook met vloerkoeling). Ook in renovatie van woningen en bedrijfspanden wordt steeds vaker gekozen voor vloerverwarming. Deze keuze heeft niet alleen te maken met het feit dat vloerverwarming zorgt voor een comfortabel warmte maar vooral ook omdat vloerverwarming minder energie verbruikt dan traditionele verwarming en dus een duurzaam alternatief is.

Parket past heel goed bij vloerverwarming. Want ook parket is comfortabel en duurzaam. Hout is een natuurproduct met een zeer lage CO² footprint. Een goed gelegde parketvloer gaat een leven lang mee. En een houten vloer houdt warmte lánger vast dan dat andere materialen dat doen. Kies dus gerust voor parket bij vloerverwarming. En kies je voor een parketvloer waarvan het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, dan kies je ook nog eens voor een milieuvriendelijk product. Geen schadelijke stoffen in huis dus! 

Parket is dus duurzaam, goed voor het milieu en zeker niet onbelangrijk;
goed voor een gezond leefklimaat in huis!

Parket en vloerverwarming

Erkende Parketspecialist

Bij ons ben je aan het juiste adres voor een veilige en vertrouwde aankoop! Wij zijn in het bezit van het vignet van ‘erkende parketspecialist’ en aangesloten bij de stichting ‘Parket en vloerverwarming’. Wij zijn gespecialiseerd in parket in combinatie met vloerverwarming en/of vloerkoeling.  Je kunt rekenen op goede voorlichting en advies over parket en vloerverwarming.

Meer informatie over de combinatie van Parket en vloerverwarming?

Maak een afspraak bij ons in de showroom Dijk en Waard houten vloeren / De Plancken Vloer in Heerhugowaard om de parketvloeren te bekijken en je wensen te bespreken. Neem ook een kijkje op de website van vloerverwarmingenparket.nl

De meest gestelde vragen en antwoorden over parket en vloerverwarming / vloerkoeling kun je vinden op www.wth.nl

Vloerkoeling

Vloerkoeling wordt steeds populairder, vandaar dat de combinatie met parket ook voorkomt. Bij vloerkoeling wordt er koud in plaats van warm water door de kunststofbuizen in de vloer geleid. Door koeling van het parket zal het houtvochtpercentage gaan stijgen, waardoor het hout gaat uitzetten. In dit geval zal er voldoende ruimte voor uitzetting gehouden moeten worden om schade aan het parket te voorkomen. Tevens is het bij een dergelijke installatie van belang dat er voorzieningen in de installatie zijn opgenomen die condensvorming voorkomen. De installatiespecialist kan je hierover informeren.

In het kort samengevat:

  • Naadvorming kan worden beperkt door de luchtvochtigheid op peil te houden, eventueel gebruik maken van een luchtbevochtiger.

  • Raak niet in paniek als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch krimpnaadjes ontstaan. Deze zullen, wanneer je de verwarming niet gebruikt (en de luchtvochtigheid weer de normale waarden aanneemt), weer grotendeels verdwijnen.

  • Gebruik rustige houtsoorten zoals onder andere Teak, Afzelia, Eiken, Kambala, Afrormosia, Panga-Panga, Wengé, Merbau of Padoek.

Meer informatie over de combinatie van parket en vloerverwarming? Maak een afspraak bij ons in de showroom om je wensen te bespreken en de parketvloeren te bekijken en je wensen te bespreken.

Vignet parket op vloerverwarming

Vraag & Antwoord

Welke soort vloerverwarming zijn er op de markt?

Bij deze vorm liggen de verwarmingsbuizen in de (strijklaag). Deze strijklaag dient te voldoen aan NEN2741. Daarnaast moet de vereiste theoretische geleidingsweerstand tussen de 0,10- 0,12 m2 K/W liggen. Een belangrijk aspect is de dekking van de afwerklaag boven de vloerverwarmingsleiding. Deze moet minimaal 3 cm zijn in verband met sterkte en warmtespreiding in de vloer. Een grotere dekking is niet wenselijk uit oogpunt van regelbaarheid van de verwarming.

De zandcement- of anhydriet dekvloer kan rechtstreeks op de constructievloer aangebracht zijn, een zogenaamde vaste dekvloer. In dit geval is de constructievloer aan de onderkant voorzien van een thermische en zonodig dampremmende isolatie. Bij een zwevende dekvloer dient er onder deze dekvloer een thermische- of thermisch- akoestische isolatielaag van voldoende hardheid te zijn aangebracht. Deze dient als vochtblokkade, voorkomt warmteverlies naar de fundering en kruipruimte en beperkt geluidsoverdracht in gestapelde bouw.

"Droogbouw" systemen op bestaande zandcementstrijklaag (bijv. Jupiter, WTH IFD Systeem).

Bij deze vorm zijn er veel minder randvoorwaarden dan bij de “natte” systemen. Op de vlakke (constructie) vloer worden isolatie/draagplaten van polystyreen of karton gelegd. Hierin worden warmtegeleidingsplaten voorzien van goten aangebracht, waar de kunststof verwarmingsbuizen in komen te liggen. De verwarmingsbuizen worden daarna afgedekt met een afwerkvloer, bijvoorbeeld Fermacel-platen. De voordelen van deze toepassing kan met een lage opbouwhoogte. van circa 1,5 cm. 

Elektrische vloerverwarming.

Deze zwakstroomverwarming wordt aangebracht in een dikke strijklaag of in microbeton. Er bestaan ook systemen die in matten op de strijklaag worden gelegd. Tegenwoordig zijn er, verbeterde varianten op de markt gekomen, die ook plaatselijk kunnen verwarmen. Bij de juiste verlegging van de verwarmingsmatten is de vloertemperatuur zeer egaal en goed regelbaar. Voor een juiste keuze laat je vooraf goed inlichten door de installateur.

Is vloerverwarming nodig wanneer je een parketvloer aanschaft?

De voor- en nadelen van vloerverwarming onder een houten vloerafwerking moeten goed worden afgewogen. Om te beginnen voelt een houten vloerafwerking zonder vloerverwarming in verhouding tot een stenen vloer niet koud aan bij het belopen met blote voeten. Dit heeft te maken met de lage warmtegeleidingscoëfficiënt van hout. Een belangrijke consequentie van vloerverwarming is, dat de temperatuur van de verwarming gedurende het stookseizoen maar geleidelijk mag variëren, om krimp en zwelling van het hout (en daardoor scheuren!) te voorkomen. Wij raden dan ook aan een H.R.-ketel aan te schaffen met modulerende eigenschappen, die er zorg voor draagt, dat uw vloerverwarming optimaal wordt gebruikt en hoge warmtepieken vermijdt. Snelle en/of grote wisselingen in de temperatuur van het water zijn niet aanvaardbaar en brengen schade toe aan uw parketvloer!

Een verwarmingsspecialist kan je hierbij adviseren. Verder mogen op een houten vloerafwerking met vloerverwarming geen losse kleden of karpetten worden gelegd. Hierdoor ontstaat warmteophoping. Dit geeft “verstikking” en mogelijk krimp. Ook kasten die tot onderaan gesloten zijn, hebben een isolerende werking, waardoor het hout extra wordt opgewarmd. Een goede relatieve luchtvochtigheid is belangrijk.

Note: WTH of Jupiter Vloerverwarming: “is hiervan geen schade bekend. Wij denken dat dit geen haalbare eis is!”

Is er een protocol waar ik me aan moet houden?

Wanneer gebruik wordt gemaakt van vloerverwarming in combinatie met een houten vloer, (parketvloer-, duoplank-, lamelplank-, visgraatvloer) is het nodig om het onderstaande uitvoeringsprotocol te volgen. Indien aan deze spelregels wordt voldaan, wordt het risico tot een minimum beperkt.

Hoe kan ik de risico's van werking van het hout zo veel mogelijk voorkomen?

Om de bestaande risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten, is het noodzakelijk te zoeken naar een geschikt type houten vloer. De meest geschikte soorten parket op vloerverwarming zijn rechtstreeks verlijmde, traditionele parketvloeren (zoals mozaïek in combinatie met 6 of 9 mm tapisvloeren) is ook mogelijk. Om hierop een parketvloer te verlijmen. 2-laags of 3-laags duoplanken / lamelplanken, worden rechtstreeks verlijmd op een zandcement of anhydrietvloer. Deze type vloeren,  hebben de laagste isolatiewaarden, m.a.w. geven de warmte het beste door. 

Welke houtsoort kan ik het beste nemen?

Om te beginnen is de keuze natuurlijk vrij. Sommige houtsoorten zijn echter stabieler dan andere. Er zijn zelfs houtsoorten die niet te aan te raden zijn op vloerverwarming. Houtsoorten als: Beuken, Jatoba, Guatambu, Essen, Robijn en Maple worden sterk afgeraden op vloerverwarming.

De houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn, zijn het meest geschikt voor vloerverwarming. Dit zijn de traditionele houtsoorten zoals: Eiken, Merbau, Afzelia, Afrormosia, Panga-Panga, Padoek, Wengé, Teak en Kambala. Deze houtsoorten kunnen, mits aan de voorschriften wordt voldaan, prima in combinatie met vloerverwarming gebruikt worden.

Moet ik voorstrijken of een vochtscherm aanbrengen?

Bij natte systemen geniet het de voorkeur om een PU vochtscherm aan te brengen op de cementdekvloer. Het is bekend dat er vloerverwarmingsbuizen op de markt zijn die in de loop der jaren poreus kunnen worden en vocht gaan afgeven aan de cementdekvloer. Dit is pertinent niet het geval bij buizen met KOMO keur!

Let op: na het aanbrengen van een vochtscherm kan er alleen met PU-lijmen worden gewerkt!

Wat voor lijm moet er gebruikt worden?

In verband met verlijmen zijn zowel PU lijmen als Polymeerlijmen mogelijk. Belangrijk bij de verlijming is, dat de verwarming laag staat. Het opnieuw verwarmen dient volgens het protocol, zoals hierboven is beschreven, te gebeuren.

Wat moet ik doen om het hout stabiel te houden wanneer de verwarming aanstaat?

Parketvloeren worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvochtpercentage is in evenwicht met een luchtvochtigheid van 50% – 60%. Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het houtvochtpercentage veranderen. Verandering van houtvochtpercentage impliceert dat het hout krimpt of uitzet. Je kunt je voorstellen dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt. Luchtvochtigheid moet dus in theorie worden toegevoegd, om het evenwicht te behouden en er dus geen (of minder) krimpnaden kunnen ontstaan.

Veelal is het verstandig dit door middel van een luchtbevochtiger te realiseren. Goede afspraken maken met je verwarmingsspecialist voorkomt problemen!

Vraag de installateur naar de exacte specificaties van het systeem, o.a. in verband met voldoende verwarmingscapaciteit De vraag hierbij is of de oppervlaktetemperatuur van 28 °C voldoende is voor het bereiken van de gewenste ruimtetemperatuur en of er eventueel radiatoren moeten worden bijgeplaatst. Indien men geen radiatoren wenst, kan er als aanvulling wandverwarming worden toegepast.

Vloerkoeling

Vloerkoeling wordt steeds populairder, vandaar dat de combinatie met parket ook voorkomt. Bij vloerkoeling wordt er koud in plaats van warm water door de kunststofbuizen in de vloer geleid. Door koeling van het parket zal het houtvochtpercentage gaan stijgen, waardoor het hout gaat uitzetten. In dit geval zal er voldoende ruimte voor uitzetting gehouden moeten worden om schade aan het parket te voorkomen. Tevens is het bij een dergelijke installatie van belang dat er voorzieningen in de installatie zijn opgenomen die condensvorming voorkomen. De installatiespecialist kan je hierover informeren.

In het kort samengevat:​​

  • Naadvorming kan worden beperkt door de luchtvochtigheid op peil te houden, eventueel gebruik maken van een luchtbevochtiger.

  • Raak niet in paniek als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch krimpnaadjes ontstaan. Deze zullen, wanneer je de verwarming niet gebruikt (en de luchtvochtigheid weer de normale waarden aanneemt), weer grotendeels verdwijnen.

  • Gebruik rustige houtsoorten zoals onder andere Teak, Afzelia, Eiken, Kambala, Afrormosia, Panga-Panga, Wengé, Merbau of Padoek.

Zie voor de meest gestelde vragen en antwoorden over parket en vloerverwarming / vloerkoeling www.wth.nl